Friday, 28 September 2012

anugerah

Assalamualaikum..alhamdulillah..malam ni aku diberi idea untuk menulis..malam ni aku ingin menulis satu post tentang anugerah..iaitu anugerah perasaan kasih dan sayang..actually idea ni muncul lepas aku menonton cerita Salam Cinta lakonan Diana Amir..satu cerita yang bagus..jalan cerita nya menarik..dan buat aku berfikir..benar apa yang dikatakan..setiap masalah dan dugaan yang diberi oleh Allah itu, pasti ada hikmah di akhir nya..selama ini..aku terlalu sibuk mencari siapakah yang bakal menjadi makmum ku suatu hari nanti..hingga aku lalai dan terlupa pada Dia..subhanAllah..sudah terlalu banyak kesilapan yang aku lakukan..tetapi Allah itu maha penyayang..walau aku sering melupakan Dia, tapi Dia tidak pernah melupakan aku..setiap dugaan yang diberi itu untuk membuatkan kita rapat dengan Dia sebenar nya..aku pernah terbaca satu ayat..Allah menguji seseorang itu kerana Dia merindui doa dari orang tersebut..masyaAllah..Dia itu maha pengasih lagi maha penyayang..kadangkala kita bersungut kerana kita tidak diberi apa yang kita minta walhal kita telah bermohon padaNya..tapi kita silap..Allah itu maha mengetahui..Dia tahu apa yang terbaik buat kita..benar lah..setiap yang berlaku pasti ada hikmah nya..Dia yang memberi perasaan kasih dan sayang buat kita..tetapi kita..sering melupakan Dia..

cukup lah sampai disini penulisan aku buat setakat ini..apa yang aku tulis ini..bukan la ditujukan pada sesiapa..tetapi untuk diri aku sendiri yang telah lalai dengan apa yang diberi oleh Nya selama ini..ampunilah aku ya Allah..Kau bukakan lah pintu hatiku ini..Kau bukakan lah pintu taubat ku..Kau berikan lah aku hidayah dan rahmat mu ya Allah..sesungguhnya selama ini aku telah banyak melakukan dosa terhadap mu ya Rabb..amin ya rabbal alamin.. :)

 cinta itu adalah hadiah dari Allah S.W.T..layakkah hadiah yang diberi lebih dicintai dari pemberinya? 

assalamualaikum dan terima kasih kerana sudi membaca..sesungguh nya yang baik itu datang nya dari Allah..dan yang lemah itu datang nya dari diri aku sendiri.. :)






Tuesday, 4 September 2012

cinta itu ketawa dan airmata

hyep..da lama aku xupdate post..sorry..ok..berbalik pada tajuk..pernah dengar lagu bertajuk cinta itu ketawa dan airmata nyanyian Lestari..okay..lagu tu memberi banyak makna..pernah ke kita dengar orang yang bahagia itu hidup nya tiada berteman air mata..kerana tanpa airmata..tak mungkin seseorang itu dapat menikmati kebahagiaan..berikut ni lirik lagu cinta itu ketawa dan airmata..

Ketawa dan airmata
Itu sebenarnya cinta
Kalau kau sedih pasti ku rasa
Begitu sebaliknya

Ku senang engkau cemburu
Itu tanda kau sayangiku
Baru kau takut kehilanganku
Begitu juga aku

Ku juga suka bila kau curiga
Itu mengajarku erti setia
Apa pun sikapmu aku terima
Asalkan ada kebaikan
Walaupun sering kau ku tinggalkan
Itu tiada bermakna
Kau ku abaikan

Memang sesekali sikapmu
Membuat aku jemu
Hingga kau takku pedulikan
Untuk menyedarkan

Belum pernah ada cinta
Di dalam kehidupan manusia
Sepanjang masa bahagia
Tanpa air mata... 

kepada si dia..maaf kan kerana ku terpaksa melakukan begini..tapi telah ku cuba untuk kembalikan rasa itu didalam hati ni..tapi tidak berdaya..tidak ku sanggup menipu hati ini lagi..kerana ku tak sanggup melihat kau bahagia sedangkan itu semua pura-pura..maaf sekali lagi 

Monday, 20 August 2012

selamat hari lebaran minal aidil wal faizin

assalamualaikum..setelah sekian lama aku menyepi..harini kembali mengupdate blog aku..fuhhh..tiup habuk dulu..hehe..first of all..aku nak ucap kan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..di kesempatan ini juga..aku menyusun sepuluh jari ingin memohon sejuta keampunan dari korang semua atas semua salah dan silap aku..tak kira la disengajakan atau tidak disengajakan..mohon dihalal kan semua jika ada termakan atau terambil..semoga hidup kita diberkati Allah S.W.T..insyaAllah.. :))

Sunday, 17 June 2012

friends...

assalamualaikum..hei guys..hari ni aku nak bercerita tentang sahabat..apa beza sahabat dan kawan bagi korang..for me..kawan ialah someone yang sentiasa kita perlukan untuk berkongsi kegembiraan kita..membuat kita ketawa waktu kita bersedih..tapi sahabat..seseorang yang amat kita perlukan dalam kehidupan kita..mereka sentiasa ada dengan kita..they will care about us..bila kita menangis..mereka tak kan pujuk kita..tapi mereka akan turut menangis sama..sahabat akan menjadi telinga kita kala kita perlukan seseorang untuk mendengar..sahabat merupakan orang yang teramat penting dalam hidup kita selepas family kita..tak kira lelaki atau wanita sahabat kita tu..yang penting setia dalam persahabatan..because a true friend will never sway unlike changing season..kalau nak cerita pasal sahabat ni memang tak habis..so ni aku masuk kan sikit quote for friendship yang aku ambil dari sumber-2 tertentu..enjoy read it.. =)


"Don't walk in front of me, I may not follow.
Don't walk behind me, I may not lead.
Walk beside me and be my friend." 
- Albert Camus 

"A hug is worth a thousand words. A friend is worth more."
- Sent by Jasmine Fitzwilliam

"Friends are the most important ingredient in this recipe of life." 

"The love of my life is the love between friends."

"Your friend is the man who knows all about you, and still likes you." 

"To be depressed is to be lonely; to have a friend is to be happy..." 

"I can trust my friends. These people force me to examine, encourage me to grow." 

okay cukup la ni kot..actually banyak lagi..ada yang tak ingat..ada yang panjang..hehe..to all my friend..I LOVE YOU SO MUCH ! THANKS FOR BEING MY FRIENDS..FRIEND FOREVER..





















Sunday, 10 June 2012

holiday!

okay..now continue with new story..hehe..holiday?hehe..yup..holiday or malay dia bercuti..but not with my family..with my friends..takde la jauh pun..just kat Port Dickson je..bukan macam Princess I punya holiday..kat Kota Kinabalu..hehe..actually aku tak jadi pergi sebab ada kelas..tapi bila tengok member-2 semua berharap aku pergi..so aku ponteng kelas..haha..suka hati aku je..so selasa petang..gerak pergi sana..ride to P.D konon nya..sekali baru sampai Jasin motor aku problem..haih..trouble betul la..haha..da siap betul kan..teruskan perjalanan..and sampai sana lebih kurang pukul 9 lebih..lepak-2 makan kejap..then pergi ke tempat penginapan..tak ingat apa nama apartment tu..haha..dekat dengan pantai..kitorang masuk apartment tu lebih kurang pukul 12 lebih..ada swimming pool and pukul 1 pagi duduk dalam swimming pool..kena plak angin laut..menggigil badan..haha..tahu si Princess I memang kena bebel la aku..haha..then lepas berendam tu..da salin semua siap..aku duduk sorang-2 tengok pantai..ingat kat si Princess I..rindu dia sangat-2..tahu dia suka tengok laut..hurmm..I Miss You dear..then esok nya pagi-2 da bangun..mandi laut plak..haha..tak puas mandi laut..sambung kat pool balik..kata holiday kan..so bercuti sepuas nya..dalam pukul 2 lepas lunch..bertolak ke Melaka plak..pusing-2 and main bowling apa semua..da puas badan pun da penat..baru la bertolak balik tangkak..dalam pukul 11 malam baru sampai rumah balik..even penat..tapi seronok and puas berjalan dengan korang semua..thanks Faizal,Ayu,Ida,Wan,Klin,Abu,Adin,Gemok,Jepun,Kudung,Mama,Ajim,Hada,Kak Fitry,Wak Nong,Apit,Angah,Myrul,Ami,Pami dan semua la..takut ada yang tertinggal..sorry la ye..ramai sangat.. :)

me as a marshall.. ^^

 dari kiri : wan,jepun,abu and tengik..

 ni si kecik yang selalu kena buli dengan aku.. XD

 ni la mamat hensem tu..haha..its me !

 ni model free untuk motor aku..haha.. :p

Thursday, 24 May 2012

school memory

yeah..tiba2 dapat idea untuk mengupdate blog pagi2 hari neh..hehe..semua nya gara2 bila melayan kawan2 zaman sekolah dulu kat laman sosial..rindu gila kat diorang..but now nak jumpa susah sangat..masing2 ada komitmen..cuti pun da tak sama..haish..so aku nak cerita tentang zaman sekolah aku..hehe...

okay..sekolah rendah aku study kat sekolah bandar tangkak..bersebelahan dengan telekom..hehe..ibu aku pun mengajar kat situ gak..actually dari tadika aku kat situ..ehe..senang sebab ibu aku ada..so start umur aku 5 tahun aku da start belajar kat situ..macam2 perkara aku belajar..paling aku kelakar..masa darjah 6..masa balik rumah..aku terjumpa surat cinta dalam beg sekolah aku and ditujukan pada aku..haha..gila ah..dulu zaman aku kecik2 takde fb or phone lagi..siapa yang bercinta memang surat la jawapan nya..hehe..setahun juga aku dengan budak tu couple..haha..but now lama da aku tak jumpa dia..haha..tah apa cerita dia..hahaha..masa sekolah aku ni jenis yang minat gila dengan sukan..dari sekolah rendah lagi..dari darjah satu hingga ke darjah 6..aku asyik la berlari atas padang..hehe..asal acara berlari je ada muka aku..hehe..kecik lagi la kata kan..then masa darjah 6 juga aku start main takraw..ingat lagi cikgu Azman coach kitorang..ehe..thanks cikgu..then sekolah rendah aku tamat dengan result UPSR aku cuma 3A2B..okay la tu..memandang kan aku ni jenis terlebih 'rajin' belajar..hahaha..

selepas habis sekolah rendah tu..aku dapat tawaran masuk ke aliran agama di smk tun mamat..kalau tak memang smk ledang la..tapi da rezeki aku di smk tun mamat..start form1 aku masuk kelas 1wawasan2..senang cakap kelas kedua la..haha..pandai gak rupa nya aku ni..haha..gila perasan..aku ni ramai cikgu kat sekolah tu da kenal sebab along and arwah angah pernah sekolah kat situ..then ramai kawan2 ibu and abah aku kat sekolah tu..maklum la..parent aku pun cikgu gak..haha..tapi degil tetap degil..start form1 aku mula kenal kawan2 baru and most of them sama kepala..masing2 degil..haha..kena cubit sama2..main bola kertas dalam kelas sama2..and pergi bergaduh dengan budak cina pun sama2..haha..masing2 nak tunjuk hebat masa tu..then masa form1 gak la aku jatuh hati pada sorang budak kelas aku ni..Nur Zahin nama dia..aku pun tak tahu..dia ni cousin bestie aku dari sekolah rendah..duduk belakang aku dalam kelas..selalu kena buli dengan aku..haha..tapi yang aku tak boleh lupa..masa aku bergaduh dulu butang2 baju aku habis tanggal kena sentap..and dia yang tolong jahit kan balik masa dalam kelas..hehe..but now takde da gaduh2..so dipendekkan cerita..naik form2 aku maintain kelas 2kab..masih kelas kedua..cuma nama kelas wawasan da kena tukar jadi kaa,kab and kac..haha..makin ramai plak member satu kepala..haha..lagi riuh la jadi nya..and kenangan paling gila masa periksa tengah tahun..kitorang bising..then ustaz Razali nak bedal dengan kayu penyodok sampah sebab da tak tahan..haha..baru masing2 senyap..hehe..then start naik form3 aku diturunkan ke kelas 3kac..haha..budak degil la katakan..da kena turun kelas..haha..tapi aku tetap degil..orang suruh belajar aku gi kat mak cik tukang kebun beli mee siput..haha..kadang2 borong sampai habis..semua gara2 budak kelas aku..boy dengan girl lebih kurang je..so lepas PMR tamat la zaman menengah rendah aku dengan result 3A juga..yang lain2 aku tak ingat..yang aku ingat bahasa Arab aku dapat D..hahaha.cukup makan je lulus..

now story pasal menengah atas..start form4 aku da xmasuk kelas kaa..aku masuk kelas sains tulen sebab kaa ada satu kelas je..and aku pun tak nak bahasa Arab sebab aku tahu aku tak boleh bawak..okay time ni paling best..sebab kawan2 sekolah rendah aku pun sekelas dengan aku..and kawan2 baru macam hani,ekha,azi dan ramai lagi..jangan pelik aku sebut nama girl je..sebab dalam kelas aku budak lelaki melayu cuma 5 orang..dan 4 orang lagi tu kurang sikit masuk kepala..so aku lebih banyak kawan girl..tapi kepala diorang memang terbaik laaa..haha..gila layan diorang..hari2 dengar suara kitorang je dalam kelas..memekak je kerja nya..aku plak lepas rehat memang waktu tidur aku..haha..semua da faham..bila da bangun aku menyanyi..haha..dalam kelas tak pernah nya fokus..sebab kelas aku tepi padang..so faham sendiri la..aku sendiri pun start dari form1 memang aktif gila dalam sukan..asal ada sukan je..ada la muka aku..tak kira la sukan apa..even aku tak join pun aku gi lepak..haha..start form3 until form5 la memang aku naik gila2 dalam sukan..takraw aku join..handball aku join..olahraga aku join..petanque aku join..and semua sukan tu..aku jadi pemain utama..no reserve for me..haha..setiap tahun 3 bulan pertama jangan la cari aku dalam kelas..memang susah nak jumpa..duduk kat padang je kerja nya..haha..

form5..kenangan paling aku rindu..hani,ekha,tasya,azi,mas,su,mok,syaza,ily,fidah,pae,nasir,emy,taufiq,bella dan ramai lagi..tu semua yang rapat dengan aku..tapi paling rapat dengan aku tasya,ily,hani,ekha,mok,bella,azi,syaza..mok duduk sebelah aku..yang lain2 ni patut nya duduk depan..tapi disebabkan aku duduk belakang..diorang semua angkut meja and kerusi..susun panjang kat belakang aku..haha..korang memang gila..bila da camtu..makin memekak la kitorang..paling best waktu pagi..sebelum kelas bermula..pae akan datang pada aku bagi nasi lemak yang aku order setiap hari..haha..then bila cikgu masuk aku pun start makan,.breakfast kata nya..haha..suka hati aku je makan..da kenyang baru aku belajar..tapi belajar ke..haha..borak je lebih..then waktu rehat makan lagi..gila kuat makan aku ni..then lepas rehat waktu tidur aku..haha..cikgu ajar aku membuta kat belakang..kang bangun nyanyi plak..kalau aku lapar..aku akan round bawah meja budak ni tengok siapa ada makanan..then tanpa tanya aku akan makan..then sambung tidur..haha..diorang tahu kalau makanan diorang hilang kerja siapa..memang aku je..haha..sorry la..kadang2 sampai diorang memang saja bawa kan makanan untuk aku..pernah makan buah asam dalam kelas..dalam kelas kupas kulit..dalam kelas gak bedal..aha..semerbak bau..memang gila zaman dulu..semua langgar je..but now masing2 da ada komitmen sendiri..cuti da tak sama..korang semua banyak sama cuti..sebab korang universiti..aku ni degil..da masuk poli je..da cuti tak sama dengan korang..serius rindu korang beb..sayang korang la..nak ikut kan banyak lagi cerita zaman sekolah..kang korang yang tak larat baca...haha.. :)

ni masa form4..suci tak?aha.. XD

nie la antara bestie aku masa form4&form5..
diri : su,sab,ekha,tasya,bella,hani
bawah : syaza,dayah,ily..
ni la perangai aku..orang belajar aku makan and possing kat belakang..

nie la regu takraw aku masa form5..kajen,sopi,along and me.. :)

 ni masa pergi mssj handball kat kota..she my sis..but now dia ada life dia sendiri..aku dia da lupakan.. :')

 ni mssj olahraga kat kluang masa aku form5..sebelah tu acab..



Sunday, 11 March 2012

hot fm big jam!

ok..10/3/2012..berlangsung nya HOT FM BIG JAM di dataran syahbandar,kuala terengganu..haha..budak2 rumah aku ajak..ok..aku pun on je sebab da lama tak berjalan and tak pernah pergi konsert pun..peduli pe orang nak cakap apa..hehe..ok..disebab kan first time pergi..so agak excited laaa..hehe..then bila sampai kuala terengganu tu pukul 7 lebih da..cari masjid then solat dulu..after that..terus pergi sana..agak ramai orang..huh..cari makan dulu..sebab lapar sangat..haha..then da siap makan tengok da penuh depan stage..huh..tak boleh jadi nie..kitorang selit2 and lastly dapat la satu tempat yang kitorang nampak stage dengan jelas..tapi orang terengganu tak sporting langsung..tengok konsert macam dengar lagu negaraku kot..tegak je..macam dengar ceramah pun ada..senyap je..haish..kitorang peduli apa..buat haruk laaa..semua mata da tengok..tapi peduli semua tue..and lastly orang2 terengganu follow and suka tengok kitorang..haha..first time aku tengok ella secara live..cantik doe dia..fara fauzana plawk..pandang tepat kat aku and geng2 aku..err..fafau sangat cantik..dia lambai kat kitorang..alolo..sangat sweet..hahaha..jeles nanti bini aku si princess I tue..da la dia geram kat aku..sebab aku tak mesej dia..hehe..da syok tengok konsert..kitorang da macam pergi gig da..seriously puas hati..last artis xpdc..mail nyanyi beb..fall in love with his voice..memang rockers la beb..aku plawk memang stok2 lagu lama yang aku layan..memang feeling la kan..sampai hilang suara nyanyi sama2..lagu spider,lagu ella and lagu xpdc..artis2 lain macam nidji,black and lain2 aku kurang sikit..tapi layan muzik dia je..even tak follow nyanyi..tapi badan tetap goyang..haha..panas gila..tapi enjoy beb..puas hati..cuma terkilan sebab tak dapat tengok zamani slam and amir uk's..diorang wat show petang..takpe..nie pun da puas..hehe..gambar2 nanti ea aku upload..ok..kbai.. :)

Thursday, 9 February 2012

tasik puteri!

ok..arinie aku ade satu cerita nak kongsi..hehe..tadi tgah hari tengah best rehat lepas balik kelas sambil tengok tv..my housemate naik and cakap suruh siap..aku tanya pergi mana..dia cakap siap je..hehe..rupa2 nya satu rumah pergi serta ade budak rumah lain..kitorang pergi ke tasik puteri..hehe..lepas lebih kurang setengah jam perjalanan..so sampai di destinasi..even ade roadblock pe sume..tp alhamdulillah semua sampai dengan selamat..tempat tue kosong jewp..xde orang..biase la..bukan ari cuti..lagi best xde orang..hehe..cantik kot tempat tue..sebelah tasik..then sebelah lagi de waterfall..ape lagi..kitorang terjun laaa and mandi manda..happy dapat hang out dengan kawan2..hehe..after that naik kayak pusing2 satu tasik..hehe..kalau berdua dengan yang tersayang..tentu sangat sweet and romantik..dengan waktu matahari nak terbenam..hehe..sweet gitu..hehe..so neh aku tunjuk skit pix yang ade.. ^^

thats me!

 cantik kan?
romantik jewp..

 so beautiful!

 with them!

 love them!

Friday, 13 January 2012

bila lelaki memasak!

masak?siapa yang memasak..aku la..siapa lagi..hahaha..korang tahu kan jemput-jemput tue ape?..sejenis cekodok yang sedap dimakan panas-panas ketika waktu petang terutama ketika perut lapar and hari hujan..haha..mak korang pown mesti selalu masak kan kalau petang-petang..hehe..last sem hari tue aku ade masak benda tue sebab nak tengok bola..haha..sekejap da habis kot..rupa nya budak-budak rumah aku minat jemput-jemput aku masak..haha..then new sem nie..ada permintaan suruh aku buat lagi..amboi..da rindu la tue..hehe..sedap sangat ke..aku rasa biase je..hehe..aku masak pun main hentam je..ape yang ade kat dapur tue aku masukkan..hehe..asal kan ade benda aku nak makan..sekali tak cukup da..hehe..nie la antara pix yang sempat aku and budak nie snap masa aku buat benda tue..nak rasa jemput-jemput aku?hahaha.. :P




nie la resepi aku!hehe

proses menggoreng! ^^


 done!


 real chef! ^_^

 my assistant : tong <berbaju hitm+kelabu>
penyebok : jiwa <berbaju coklat>haha

 belum sempat sejuk and letak dalam pinggan da tinggal nie je..
aku pun tak rase lagi.. =,=

hehe..tue la sikit pix masa kitorang masak hari tue..kejap je da habis..hehehe..jangan jeles sebab saya masak sedap.. :P

no idea!

hehehe..lme da xupdate blog..pnye la mls..hehe..nk ikot kn skang pown mls..tgok la cre aq mnulis..main sinkof je..xmcm post2 yg sbelum nie..plus nan idea xde lg..hehe..tp disebbkn kbosanan yg amt..update la blog neh..hehe..td aq bkak si dia pnye blog..amboi..new design laaa..dri pink da bertukar biru skang..and header dye smurfs..tawu napew dye ltak smurfs tue..sbb dye pggil aq smurfs..huh.,.ske2 dye je kn..ehek..xpe..biakn dye..tggu la nseb dye nnt..hehe..da la dgel glew..mggu neh dye asek skit je..rsau sgt..sruh mkn ubt xnk..huh..dgel yg amt..tp kdgelan dye yg mmbuatkn aq mkin mrindui dye..hehehe..syg dye sgt2 ok..jgn sape2 nk amek dye dri aq..hehehe..undrstand!hehe..dlm dye hppy nan aq..bini aq yg num2 si JCU7031 tue bermslh plawk..tah mrajok napew..nk sruh lay da lay..tp now mkin trok la rajuk dye..haish..runsing pale aq.. :( ..k la..no idea nk mnulis..salam..